Ile kosztuje założenie lokalu gastronomicznego?

butelki z alkoholem

Nikt nie mówi, że prowadzenie lokalu gastronomicznego jest proste, bo jak w każdym biznesie także i tutaj zdarzają się trudne chwile. Poza tym nie można też przejść wobec konkurencji, która jest tutaj ogromna. Mimo wszystko musimy też zauważyć, że i klientów w tym sektorze nie brakuje, a jako że do takich punktów zaglądamy coraz częściej i rzadko jadamy dziś we własnych domach, najbliższa przyszłość nie powinna przynieść tu żadnych zmian, a już na pewno tych na gorsze. Warto zatem zastanowić się ile kosztować nas będzie wyposażenie gastronomii i od czego koszta te są uzależnione.

Zakres baru

Wiele zależy oczywiście od tego, z jakim barem mamy tutaj do czynienia. Najprostszą możliwością jest oczywiście bar typu fast-food, gdzie będziemy podawać tortille, hot-dogi, hamburgery czy też kebaby. W tym przypadku wyposażenie gastronomii jest niewielkie, a zbędne nam będą na przykład piece konwekcyjne. Im większy bar czy restauracja, tym oczywiście i koszta rosną i to nieraz bardzo szybko.

Nowe czy używane?

Zauważmy tutaj jeszcze, że wyposażenie gastronomii nie musi być nowe. Bez trudu znajdziemy dziś na rynku hurtownie, które oferują nam taki sprzęt w atrakcyjnych cenach, ale równie dobrze możemy odkupić je od kogoś. Tyczy się to tak samego sprzętu, jak i mebli. Warto zdecydować się na taki krok, jeśli nie jesteśmy pewni tego, że w tym biznesie nam się powiedzie, choć wówczas chyba lepiej w ogóle jest zrezygnować i poszukać sobie innego sposobu na zarobek.

2 Komentarzy

  1. Justyna

    Mój znajomy niewielki bar otworzył przy 30-tysięcznym wkładzie.

  2. Adam

    No to musiał się sporo natrudzić, bo jednak jest to kwota bardzo niska. Tym bardziej gratuluję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *