Jak wyposażyć mały punkt gastronomiczny?

Jak wyposażyć mały punkt gastronomiczny

W miejscowościach turystycznych oraz miejscach o dużym ruchu pieszych można spotkać niewielkie punkty gastronomiczne. Małe kioski z jedzeniem serwowanym na ciepło, lodziarnie albo kawiarnie. Popularne są również przyczepy gastronomiczne oraz tak zwane foodtrucki, czyli specjalnie dostosowane pojazdy gastronomiczne umożliwiające przygotowywanie i sprzedaż żywności do spożycia. Wszystkie te miejsca łączy jednak jedna cecha – odpowiednie wyposażenie.

Od czego zacząć?

Pierwszą kwestią przy zakładaniu małej gastronomii jest wybór odpowiedniego miejsca. Trzeba nie tylko mieć pewność, że uzyskamy wszystkie konieczne pozwolenia, ale również zbadać rentowność inwestycji w danym miejscu. Warto określić, jaka będzie wydajność pracy i czy będzie ona dostosowana do liczny potencjalnych klientów.

Kiedy miejsce zostanie już określone i plan na biznes stworzony, należy zastanowić się nad sprzętem gastronomicznym będącym wyposażeniem lokalu. Jeżeli lokal będzie wynajmowany często możemy mieć już do dyspozycji sporą część wyposażenia, więc konieczne zakupy będą ograniczone. Co jednak powinniśmy nabyć, jeżeli urządzamy miejsce „od zera”?

Wyposażenie punktu gastronomicznego

Pod pojęciem sprzęt gastronomiczny kryje się bardzo szeroki zakres sprzętów, jakie mogą być wykorzystywane w gastronomii. Wszystkie je cechuje specjalne przeznaczenie oraz zwykle łatwość utrzymania w czystości i wysoka funkcjonalność. To, jakiego rodzaju sprzęty gastronomiczne będą potrzebne zależy od prowadzonej działalności, jej zakresu oraz wielkości części kuchennej lokalu.

Sprzęt gastronomiczny możemy podzielić ze względu na branżę, w jakiej jest wykorzystywany:

  • wyposażenie barów,
  • wyposażenie cukierni,
  • wyposażenie dostawcy kateringu,
  • wyposażenie fast foodów,
  • wyposażenie kawiarni,
  • wyposażenie pizzerii,
  • wyposażenie restauracji,
  • wyposażenie stołówek.

Innym sposobem podziału sprzętu gastronomicznego jest jego funkcjonalność, na przykład:

  • urządzenia chłodnicze,
  • urządzenia grzewcze,
  • urządzenia rozdrabniające,
  • zastawa stołowa,
  • zmywarki gastronomiczne,
  • meble ze stali nierdzewnej,
  • lampy owadobójcze,
  • przybory kuchenne.

Gdzie zakupić odpowiedni sprzęt gastronomiczny?

W momencie kiedy zostaną określone wymagania co do funkcjonalności sprzętu, należy zastanowić się nad jego dostawcą. Ważne jest, by nie były to sprzęty dla indywidualnych użytkowników, dostępne w zwykłych marketach, gdyż nie są one zwykle odpowiednio wytrzymałe i nie nadają się do użytku profesjonalnego. Wielokrotnie gwarancja takich przedmiotów jest ograniczona tylko do używania w domu, dlatego warto wybrać sprzęt dla profesjonalistów w odpowiednich sklepach lub u specjalistycznych dostawców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *